Kategorie: Právní poradenství / Stavební předpisy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Mám dotaz ohledně zřízení příjezdové pozemní komunikace. Stavíme RD na pozemku, který jsme získali díky územnímu rozhodnutí obce. Ta v dané lokalitě rozdělila bezplatně se souhlasem soukromých majitelů pozemky a umožnila tím rozvojem obce. Zároveň vykoupila část pozemků pro zřízení příjezdových cest. Ted chce tuto pozemní komunikaci připravit pro koloudaci. Od stavebního úřadu vím, že musí být dokončená,tzn. musím mít povrch, např. asfaltový. Obec chce od všech majitelů pozemků určitý % příspěvek na jejich vyhotovení. Od stavebního úřadu jsem se dozvěděla, že vlastně povinností obce není zřízení pozemní komunikace, že to je povinností stavebníka. Bez koloudace komunikace se můžeme rozloučit se souhlasem o užívání stavby. Podmínkou zřízení komunikace je podpis pod smlouvou všech majitelů přilehlých pozemků. Když někdo nepodepíše, nebude obec realizovat stavbu. Je to právně možné? Jak postupovat v případě, že opravdu ne všichni podepíšou? Zdá se mi nesmyslé investovat stavbu na pozemku, který mi nepatří a tím i umožnit její užívání i osobám, které na zhotovení nic nepřidali.
Poradí někdo?